Trabzonspor-Göztepe Neler Doğru, Neler Yanlış ?

Trabzonspor, Göztepe maçından 1-2'lik mağlubiyetle ayrıldı ve ligdeki 3. mağlubiyetini aldı...

Trabzonsporun teknik direktörü Ünal Karaman'ın 5 haftalık periyotta ümit vadeden bir teknik adamken, belki de elindeki en geniş kadroyla en kötü oynadığı futbolu izledik. Nedenlerini kendimce açıklayacağım ve umarım aktarmak istediklerimi sağlıklı olarak aktarabilirim.

Hata Nerde Başladı ?

Öncelikle, maçın birkaç saat öncesinde Trabzonsporun sahaya çıkacağı kadro olarak ileri sürülen kadroyu gördüğümde büyük bir karamsarlık yaşadığımı söylemem gerekiyor. Ünal Hoca'nın bu bahsi geçen oyuncu kadrosunu sahaya en azından ilk 11'de sürmeyeceğini onun taktik ve teknik gelişimine güvenerek umut etmiştim. Bu durumu Twitter'dan ve BordoMavi.Net Forum'dan şu mesajlarla da dile getirmiştim: 

Twitter - "Kadronun hatalar silsilesi olduğunu düşünüyorum. Umarım maç sonu düşündüğüm yorumları yapmak zorunda kalmam. "

BMN Forum - "Hastaya her kontrol sonrası neşter vurulmaz. 6. haftadaki takım, arayışlar içerisinde olmaz...

Kanat-forvet eksikliği bas bas bağıran bir teknik direktör, Nwakaeme gibi bir oyuncuyu yedek soyundurmaz. Oyun karakteri ve şablonu oturtmaya çalışan bir takım, set hücumlarında beceriksiz olan bir santraforla tek santraforlu bir sistemde oynamaz...

Galatasaray ve Alanyaspor maçı öncesi kadro tercihlerine karşı ne kadar pozitifsem, bu hafta bir o kadar negatifim. Bu tercihlerin hocanın elinde patlayacağını düşünüyorum ve İnşallah yanılırım."

Hemen, anlatmak istediklerime fotoğraf ve video desteği getireyim;

Trabzonsporun, oynamak istediği oyunda hatların mesafesinin kısa oluşu çok hayati önem taşıyor. Pas mesafesinin 15 metreye düşürüldüğü Galatasaray maçından, Trabzonspor hatırlayacağınız üzre 4-0 galibiyetle ayrılmıştı ve rakibini bu paslarla domine etmişti. 

Ve bu oyun yapısında, ileri uçtaki santraforunuzun muhakkak ki kanatlara ve göbeğe çok sık inen, o bölgede boşluk yaratan oyunculardan oluşması gerekiyor çünkü iç sahadaki ve dış sahadaki dominant oyunda ön alanda santrafordan başlayacak bir baskı hattı kurmak ve burdan yaratılacak boşluklar bularak kanat forvetlerinize skor şansı vermek çok önemli.

Trabzonspor'un bu durumu Galatasaray maçında Nwakaeme-Rodallega ve Olcay'la nasıl doğru uyguladığını görelim... 

İlk fotoğrafta gördüğünüz gibi Olcay sağ dip çizgiye inerek rakip kurgusunu sağ dibe doğru çekmekle kalmıyor, orta alanda, arka direkte ve 18 içinde istenilen boşluğu yaratıyor. Doğru pozisyon bilgisi, doğru koşu, doğru alan paylaşımı...




Şimdiyse, Trabzonspor'un son maçı olan Göztepe karşılaşmasından örnek vermek istiyorum. Trabzonspor yaklaşık aynı yerden, set hücumuyla rakip kaleye yaklaşmak istiyor ancak maalesef yanlış dizilimli yanlış ilk 11 tercihi yüzünden rakip kaleye yaklaşırken savunulması çok basit bir takım haline dönüşüyor. Abdülkadir Ömür'ün çok yüksek yeteneklerinin kanat mevkiisine uygun olmadığını hem pozisyon bilgisi olarak hem de teknik özellikler olarak anlamak pek zor değil. Kendisi 8 numara orijinli, bir orta saha merkez oyuncusu. Kanat için doğru temel pozisyon bilgilerini taşımadığını aşağıdaki oyun şablonundan görebiliriz:

Abdülkadir Ömür, oyunun kurulum aşamasına maksimum fayda sağlamak isteyen, sezgileri ve yetenekleri bu yönde gelişmiş bir oyuncuyken Trabzonspor onu sağ kanatta kullanmaya devam ettiği sürece hem set hücumlarından hem de Abdülkadir Ömür'ün yeteneklerinden feragat etmeye devam edecek demektir. Bu, baştan aşağı takım yapısını bozan yanlış bir tercihtir.


Galatasaray-Göztepe karşılaştırmalı bir durum daha paylaşmak istiyorum sizlerle. Yukarıda da bahsettiğim gibi, Trabzonsporun bu oyun sisteminde santrafor mevkiinde oynayan oyuncudan beklentiler ve alınması gerekenler her daim direkt skor katkısı olmayacak. Burak Yılmaz, Türkiye'nin tartışmasız en iyi golcülerinden birisi olmasına karşın özellikle 4-2-3-1 gibi tek santraforlu sistemlerde, bu denli set hücumunu kullanmayı ve pas kalitesini/sayısını artırmaya çalışan takımlara ideal gelebilecek bir santrafor değil. 

Bu bölgede ideal santafor tipi; Devamlı olarak sağ ve sol dip çizgiye inişler gerçekleştiren, orta sahaya yaklaşarak stoperleri öne çeken ve kanat forvetlere bir adım daha öne çıkma şansı veren, ön alanda yüksek derecede baskı uygulayan bir santrafor tipi diyebiliriz. Trabzonspor, Burak Yılmaz'ın hareketsiz ve baskısız oyununu tercih ettiği sürece ön alanda ve orta alanda kaybettiği topları geri kazanma süresi ve vitesi artırma şansı dibe doğru gidecektir diyeyim ve örneklendirmek istediğim fotoğraflara geçeyim:




Rodallega'nın bahsini ettiğim topsuz koşuları sonucu stoperleri mevkiilerinden kaydırarak rakibin dengesini bozma çabasını ve bu çerçevede gelişim gösteren Trabzonspor oyununu terk edip, tercih edilen Burak Yılmaz oyununa göz atıyoruz:


Üstteki fotoğrafta, zaten yanlış ve eksik yerleşmiş olan bir Trabzonspor orta sahası görürken, üstüne takımın orta saha hattıyla santaforu arasında ciddi bir mesafe kaybı yaşadığını görüyoruz. Burak Yılmaz'ın topsuz oyunda ileriye defans arkasına atılacak sprintleri kollamak yerine bu orta alandaki boşluğa yaklaşarak hem takımla mesafesini kısatlması hem fotoğraftaki büyük mesafe kaybını gidermesi hem de defans hattını en azından 6-7 metre öne çekmesi doğru olandı ve bence beklenendi. Ancak Sayın Ünal Karaman, bana kalırsa büyük bir taktiksel hata gerçekleştirerek takımın 45 dakikalık silik görünümüne sebebiyet verdi.


İlk 45 dakikayı Göztepe'ye karşı bu denli bariz hatalarla ve oyunda varlık gösteremeden kapatan Ünal Karaman, ikinci yarıda doğru bir karar verdi diyebiliriz. Oyuna Amiri-Rodallega değişikliği ile başlayarak santrafor sayısını 2'ye yükseltti ve Trabzonspor bir anda tempo yakalayarak rakibini kendi yarı sahasına itti. Göztepe de buna bir direnç göstermedi ve memnuniyetle geriye yaslanarak rakibini cepheden ve kanatlardan savunmaya çalıştı.

Trabzonspor, Nwakaeme-Rodallega-Olcay şeklinde çıkması gereken maça Ünal Karaman'ın bu 3 keskin değişikliği ile çıkınca lokal baskıyı, boş alanları ve bireysel yeteneklere bağlı sürprizleri kullanamayarak hücumda çok fazla statik kaldı ve ciddi boşlukları yakalayamadan ilk 45 dakikayı tamamladı ki geriye kalan 45 dakika, 2 farklı skordan dönmek için her daim yeterli olamayabiliyor.

Defansta Neler Oluyor ? 

Trabzonspor defansını bu maç özelinde analiz etmek gerekirse, aslında rakibe ciddi bir atak şansı bile verilmediğini söylemek gerekir. Takım savunması anlamında genellikle topun arkasına geçtiği sırada geçirgen orta sahasından dolayı sıkıntı yaşayan Trabzonspor, bu maçta doğru birebir eşleşmeleri tercih ederek rakibini kaleye 1.5 pozisyon kadar yaklaştırdı ve Göztepe bu 1.5 pozisyondan tam olarak 2 gol buldu. 

İşte tam da burada, Trabzonspor'un takım savunması bireysel performansıyla maalesef bozguna uğratan bir savunmacıdan söz etmek durumunda kalıyoruz: Mustafa Akbaş.

Mustafa Akbaş, Trabzonspor takımının tercih ettiği sistem için gerek rakip yarı sahada baskı kurarken gerekse topun arkasına geçip takım savunması yapılırken güven verebilecek bir isim değil. Futbolun fundamental dediğimiz temel bilgi eksikleri nedeniyle Trabzonspor seviyesine hizmet etmesi pek beklenilebilir bir durum değil. Özellikle, topun kendisinde kalmasına önem vermesi gereken Trabzonspor'un ilk 11 olarak sahaya çıkan stoperi, duran toparlarda yerleşim nasıl alınır, kademeye nasıl girilir, rakip nasıl karşılanır ve top nasıl kullanılır gibi durumlardan pek haberdar değilse bireysel hatalardan dolayı ödenecek faturalara hazır olmalısınız. Mustafa Akbaş, Alanyaspor maçında stoper rakibi olan Merih Demiral'ı marke edemeyerek takımının maça 1-0 yenik başlamasına sebep olmuş ve Trabzonspor bundan sonraki bölümde pozisyonlar da kaçırarak maçı çevirememişti. 

Son maçta da takımına ağır bir fatura ödeten Mustafa Akbaş'ın Trabzonspor'un yerleşik savunmasına bireysel hatasıyla verdiği zararı üzülerek bir video analizle göstermek istiyorum...




Trabzonspor'un ikinci yarıdaki oyun karakterine baktığımız zaman, yine sezon başından beri tercih edilen oyundan uzak bir yapıda olduğunua ancak Rodallega'nın oyuna girişiyle hücum bölgesinde paylaşılması gereken oyuncunun çoğalması ve Rodallega'nın dip çizgilere devamlı koşu yapmayı çok sevmesi, Trabzonspor'u ileri vitese atarken, Göztepe takımını geriye itti. 75'ten sonra oyuna dahil olan Nwakaeme'nin de biri VAR'la iptal edilen, birisiyse Burak'ın kafa vuruşunda direkten dönen 2 isabetli ortasından bahsedebiliriz. Bir tane de kendi çektiği şut sonrasında hakem VAR'a gidip, pozisyonda elle müdahale olup olmadığını incelemişti. Göztepe maçı özelindeki yorumlarımı sonlandırırken, Ünal Hoca'ya onu çok seven ve başarısını dört gözle bekleyen biri olarak şunları söylemek istiyorum; 

"Her hafta neşter, hastayı delik deşik eder. İdeal kadrosunu belirlemeye çalışan takım, 6. haftada kadrosundan direkt olarak 3 oyuncusunu kesmez ve ayrıca 6.haftada halen ilk 11 arayışında olan takım ve teknik direktör de ağır kayıplara hazır olmalıdır. İyi futbol, isimlerden etkilenip bu çerçevede bozulmamalıdır. Futbol, doğru oynayanların sahada bulunması gerektiği bir oyundur. Saygılar..."


Herkese iyi okumalar, teşekkürler.


Not: Görüntüler beinsports.com.tr aracalığıyla alınmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Trabzonspor - Kasımpaşa | Taktik Yolculuk... | Maç Analizi

Trabzonspor - Karagümrük Maç Analizi | Topa Sahip Olmak Her Daim Çözüm Mü?